vrijdag 28 februari 2014

Apeldoorn Niews.nl deel 1

Prachtig 3 delig verhaal Zaterdag en Zondag Vervolg Apeldoorner Henri Ververs fietst naar Santiago de Compostela Strijd tegen ALS

Apeldoorner Henri Ververs fietst naar Santiago de Compostela

Gepubliceerd: 28 feb 2014 14:00 Laatste update: 28 feb 2014 14:03 Nieuws

Pelgrimstocht op mountainbike ten behoeve van spierziekte ALSDe voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Het aantal trainingskilometers wordt de komende weken gestaag opgevoerd. Apeldoorner Henri Ververs stort zich medio mei in een niet alledaags avontuur. Op zijn mountainbike gaat hij het Spaanse gedeelte van de zogenaamde Camino Frances fietsen, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Op een ruim 750 kilometer lang traject bindt de fervente fietser strijd aan met zichzelf en de elementen. Met het volbrengen van de tocht wil hij tevens stilstaan bij de strijd tegen ALS, de spier- en zenuwziekte waaraan zijn moeder acht jaar geleden overleed.

Ruim anderhalf jaar geleden fietste Ververs samen met zijn vriendin Marjolein al eens eerder naar ‘het einde van de wereld’, Cabo de Finnesterre. In de zomer van 2012 overbrugde het dynamische duo destijds in 36 dagen de ruim 2700 kilometer. Rechtstreeks vanuit Apeldoorn naar de noordwestpunt van het Iberisch schiereiland. Ditmaal treedt Ververs solo in het spoor van de apostel Jakobus. Hij vertrekt op zaterdag 17 mei per vliegtuig vanuit Charleroi naar Biarritz. Op het vliegveld van de Zuid-Franse stad stapt hij direct na aankomst op zijn mountainbike en begeeft hij zich via het ruim 60 kilometer verder gelegen Saint-Jean-Pied-de-Port richting Spaanse grens. “Dat is de proloog, zeg maar”, legt de fietsende pelgrim uit dat hij flink aan de bak mag. “In Spanje gaat het meteen naar 1100 meter hoogte.” 
De Apeldoorner wil zijn monstertocht door het noorden van Spanje in een tijdsbestek van twee weken afwerken. Hij ziet het als een uitdaging het ruige terrein te bedwingen. Een korte blik in het routeboek leert dat hij heel wat hobbels moet overwinnen. “Er zijn onderweg de nodige pittige beklimmingen. Ik moet over bergen van 1100, 1300 en 1500 meter. Ook gaan hele stukken over de mesetas, de hoogvlakten. Dat zijn grintpaden. Maar met een mountainbike kan ik echt perfect over dat soort onverharde paden rijden”, weet Ververs zo ongeveer wat hem staat te wachten. Overnachten doet hij in speciale pelgrimsherbergen langs de Camino. “Ik zie wel waar ik terecht kan.”

Als geoefend fietser gaat Ververs goed voorbereid op pad. Hij laat niets aan het toeval over. Tegelijkertijd laat hij verder alles rustig op zich afkomen. Voor elk probleem bestaat een oplossing, zo weet hij uit ervaring. Ondanks dat hij alleen reist en volledig op zichzelf is aangewezen, maakt hij zich weinig zorgen over wat hem onderweg te wachten staat. “Als er wat gebeurt, moet ik natuurlijk wel zien dat ik weer thuiskom. Maar er rijden zoveel mensen op die route, er komt altijd wel iemand langs. Alles gaat om vertrouwen. Op zo’n tocht krijg je veel meer vertrouwen in jezelf en in je medemens. Ze zeggen toch altijd: wie goed doet, goed ontmoet.”

MORGEN MEER: ‘Het was net of ik een hele week live in ‘Man bijt hond’ zat’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten