zaterdag 1 maart 2014

Apeldoorn Niews.nl deel 2

Prachtig 3 delig verhaal Zaterdag en Zondag Vervolg Apeldoorner Henri Ververs fietst naar Santiago de Compostela Strijd tegen ALS

http://apeldoorn.nieuws.nl/nieuws/20140301/Fietsende-pelgrim-bereidt-zich-voor-op-tocht-vol-verrassingen

Fietsende pelgrim bereidt zich voor op tocht vol verrassingen

Gepubliceerd: 1 mrt 2014 08:00 Laatste update: 28 feb 2014 14:00 Nieuws

Henri Ververs neemt ervaringen van Pieterpad mee in zijn bagageVERVOLG VAN VRIJDAG:

In de aanloop naar zijn solo-onderneming naar Santiago de Compostela oefende Henri Ververs in eigen land. Het afleggen per mountainbike van het Pieterpad bleek een bijzonder waardevolle ervaring. Wat hij tussen het Groningse Pieterburen en de Limburgse Pietersberg meemaakte, neemt hij in mei mee in zijn bagage naar Galicië. Of het nou was bij een zoektocht naar een slaapplek of bij het schuilen voor een fikse regenbui, hij kwam volop interessante mensen tegen. “Je staat alleen, je moet dus veel meer contact zoeken met andere mensen dan wanneer je met z’n tweeën fietst. Het was net of ik een hele week live in 'Man bijt hond' zat”, kan de Apeldoornse fietsnomade een brede glimlach niet onderdrukken wanneer hij terugdenkt aan de vele bijzondere ontmoetingen langs het Pieterpad. 

Het fysieke aspect verliest Ververs evenmin uit het oog. Als begin vijftiger gaat het niet meer vanzelf. Alvorens hij daarom op 17 mei op het vliegtuig stapt naar Biarritz, voert hij zijn trainingsintensiteit gaandeweg verder op. “Ik moet toch wel drieënhalf uur fietsen. Drie keer in de week. Als ik dat niet doe, kom ik er ook wel hoor. Het kost dan alleen wat meer moeite. Maar hoe meer je getraind hebt, hoe meer je geniet. Anders zit je alleen maar te harken op de fiets”, verklaart Ververs dat hij tijdens zijn inspanningen zeker niet alleen het verstand op nul en de blik op oneindig heeft. 
Wat hij tijdens de pelgrimstocht op zijn mountainbike niet zelf in de hand heeft, is de gesteldheid van het weer. Zijn speciale wieleroutfit beschermt hem dan wel tegen warmte, kou, droogte en regen, het blijft toch altijd maar afwachten wat de weergoden in petto hebben. Doorgaans zijn de temperaturen om in mei in Noord-Spanje te fietsen aangenamer dan in de zomermaanden, zoals bij zijn eerste Camino, verrassingen zijn vaak niet van de lucht… “Vorig jaar lag er in mei nog sneeuw! In 2012 fietsten we in Pamplona bij een temperatuur van 42 graden. Dat was uitzonderlijk. Heel extreem. En zo hebben we toen meer dagen gehad met temperaturen van 35+. Dat was niet normaal. In zulke omstandigheden kan je het beste maar één ding doen: stoppen en in de schaduw onder een boom gaan zitten.”

De beloning aan de finish in Santiago de Compostela maakte nochtans alle ontberingen meer dan goed: het zogenaamde Compostelaat. Deze officiële oorkonde ligt klaar voor iedereen die de pelgrimsroute naar het graf van apostel Jakobus tot een goed einde brengt. De onderweg verkregen stempels op de stempelkaart dienen als bewijs. “Wat dat betreft lijkt het wel een beetje op de Elfstedentocht. Voor zo’n Compostelaat moet je je melden op het pelgrimsbureau. De volgende dag wordt tijdens de mis in de kathedraal iedereen genoemd die is aangekomen. Die mis is heel indrukwekkend. Vooral dat grote wierookvat dat ze heen en weer slingeren. Het leuke was dat ik in 2012 mijn eerste stempel haalde bij het Veluws Bureau voor Toerisme. Toen ik daar kwam en erom vroeg dacht die mevrouw eerst dat ik haar in de maling nam.”

MORGEN MEER: Camino in het teken van ongeneesbare spierziekte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten